Obrana 5. část – Dama-ten

Jedná se o jednoduchou, všestrannou a přizpůsobivou techniku. V principu znamená Dama-ten „tiché Tenpai“, a jediné co musíte udělat, je nehlásit riichi, když se dostanete do Tenpai. Je řada situací, kdy byste to měli udělat z čistě útočných důvodů – například pokud můžete ruku povýšit na lepší čekání, nebo na více Han, bylo by chybou zablokovat si ruku hlášením Riichi. K čemu chci dojít, je použití této techniky pro obranu, respektive spíše proti obranné strategii.

Riichi je oznámení celému stolu, že jste Tenpai. Říká každému, že jste hrozbou, a že by měl okamžitě přikročit k obraně. Pokud to všichni skutečně udělají, vyhrajete mnohem méně často, protože vám protihráči budou odhazovat bezpečné kameny. Nicméně, pokud u stolu sedí lidé, kteří bezstarostně útočí až do okamžiku, než někdo hlásí Riichi, můžete použít Dama-ten, a zabránit jim tím přejít do obrany. Budou pokračovat v odhazování nebezpečných kamenů, a vy získáte mnohem lepší šanci na vítězství ukradením kamene od jednoho z nich.

Dalším důvodem pro použití Dama-ten, je ponechání si možnosti obrany. Pokud někdo jiný ohlásil Riichi, nebo si myslíte, že už je tak daleko, můžete se vyhnout hlášení svého Riichi. Jakmile ohlásíte Riichi, MUSÍTE odhodit vše co jste koupili ze zdi, včetně nebezpečných kamenů. Použití Dama-ten je dobrý způsob, jak být připraven na možnost, že koupíte nebezpečný kámen.

Pokud máte opravdu velmi cennou ruku, může být Dama-ten velmi důležité. (je míněna ruka za alespoň 8000 bodů, záleží na tom, jak soutěživá je daná hra). Rozhodně NECHCETE dát signál, že se snažíte o něco monstrózního, jinak protihráči udělají vše, aby vás zastavili.

A teď něco k proti-protidefenzívě.(Tohle kolečko nikdy nekončí.) Pokud se rozhodnete pro Dama-ten, ale poté odhodíte každý kámen, který jste koupili ze zdi (tsumokiri), protihráčům může dojít, o co jde. Zajistěte, že neděláte tsumokiri během každého tahu, jinak vaše krytí rychle zmizí. Profesionálové jdou až do krajnosti, aby se vyhnuli tsumokiri, když mají dobrou ruku. Je to celé o blafování. Vypadejte slabě, když jste silní, pokud jste slabí, tvařte se nebezpečně.

Když už mluvíme o tváření se nebezpečně když jste slabí, nezapomeňte na starý trik „No Ten Riichi“. Deklarujte Riichi, když ješte nejste Tenpai, a pak pozorujte jak všichni mění svou ruku na sbírku smetí v obavě z vaší potenciální monstrózní ruky. Jen buďte opatrní, protože No Ten Riichi je Chombo, budete ho muset zaplatit, pokud ruka skončí vybráním celé zdi a vy budete muset ukázat svou ruku. Také počítačové programy vám neumožní zahlásit nic, co vede na Chombo, takže to nebude fungovat při hře na internetu. Co ale můžete udělat místo toho, je hlásit riichi s 1000 bodovou rukou, místo toho, abyste čekali až dostanete něco většího.

Samozřejmě to vše je použitelné pouze proti hráčům, kteří přemýšlejí obranně. Pokud nejsou defenzivní, pak pro ně Riichi znamená jen body navíc.

 

Článek byl vytvořen na základě článku na Osamuko’s Japanese mahjong blog zde : http://www.osamuko.com/2009/02/23/defense-guide-2-kabe-saki-giri-dama-ten/
Příspěvek byl publikován v rubrice Taktika a strategie. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář